Zrównoważony rozwój w dziale Food Services
Nasza wizja i misja
Działając, jako partner w zakresie gastronomii i jednocześnie firma rodzinna, wierzymy, że spoczywa na nas szczególna odpowiedzialność za naszych bliźnich i środowisko naturalne. Dlatego adokładamy wszelkich starań, aby chronić klimat, jednocześnie oferując naszym klientom to, co najlepsze w miejscowych restauracjach. Postrzegamy stojące przed nami wyzwania, jako szanse i wykorzystujemy je jako źródło kreatywności i innowacji.
Wartość dodana dzięki naszym usługom
- Efektywne zarządzanie odpadami
- Zmniejszona ilość opakowań
- Produkty ekologiczne i pochodzące ze sprawiedliwego handlu są standardowo wybierane
- Lokalne łańcuchy dostaw, uproszczona logistyka
- Uwzględnienie wszystkich aspektów zrównoważonego rozwoju w kampaniach promujących żywność w firmowych lokalach gastronomicznych
Zrównoważony rozwój realizowany przez firmę Dussmann
Na pierwszym miejscu stawiamy dbałość o ochronę klimatu i radość z lokalnych posiłków. Ponieważ jesteśmy firmą rodzinną i partnerem w zakresie usług gastronomicznych, wierzymy, że ponosimy szczególną odpowiedzialność za naszych bliźnich i środowisko naturalne. Co więcej, postrzegamy stojące przed nami wyzwania, jako szanse i wykorzystujemy je, jako źródło kreatywności i innowacji. Tak właśnie przedstawia się nasza wizja, zgodnie z którą planujemy stabilność w przyszłości i ustanawiamy zrównoważony rozwój i czerpanie przyjemności ze spożywania posiłków jako standardy w gastronomii. Każde słowo naszej filozofii gastronomicznej opiera się na obszarach działania, które pozwalają nam dążyć do właściwych celów. Chcąc rozwijać te obszary, przeprowadziliśmy ankietę wśród pracowników, partnerów zewnętrznych i klientów, a także wzięliśmy pod uwagę zmieniający się kontekst środowiskowy.
Dodatkowo w naszej strategii:
Począwszy od magazynu, poprzez produkcję, aż po to, co trafia na talerze, wykrywamy możliwe do uniknięcia przypadki marnowania żywności w trakcie całego procesu i wykorzystujemy te informacje do opracowania planu działania i zaleceń dostosowanych specjalnie do indywidualnych potrzeb. Pozwala to zmniejszyć ilość generowanych odpadów, a przede wszystkim obniżyć koszty.
Informacje na temat naszych działań:
- Energia wytwarzana z olejów, smarów i odpadów spożywczych
- Używanie jedynie nadających się do recyklingu worków na śmieci
- Opakowania wielokrotnego użytku i większe pojemniki zamiast produktów jednorazowego użytku
Usługi Food Services oferowane przez firmę Dussmann: lokalnie i sezonowo
Wierzymy, że tylko najlepsze produkty powinny trafiać na talerze. Z tego względu jesteśmy niezwykle rygorystyczni, jeśli chodzi o jakość naszej żywności. Do gotowania używamy wyłącznie soli jodowanej, ograniczamy cukier i stosujemy wyłącznie olej rzepakowy lub oliwę z oliwek. Nie używamy również konserwantów, uwodornionych tłuszczów ani wzmacniaczy smaku.
Dbamy również o zachowanie wysokiej gęstości składników odżywczych we wszystkich naszych produktach. Oznacza to bogactwo witamin, minerałów i białka, przy jednoczesnym ograniczeniu ilości tłuszczu.
Lokalnie i sezonowo - idealne połączenie w menu
Lokalne propozycje są stałym elementem wszystkich naszych pozycji asortymentowych.
Poniżej prezentujemy oferowane warianty:
- Owoce, warzywa, nabiał, mięso i wędliny pozyskiwane głównie ze źródeł lokalnych
- 10-15 % wszystkich nabywanych przez nas produktów to wyroby ekologiczne
- Jajka od kur z wolnego wybiegu
- Kawa, herbata i produkty czekoladowe pochodzące głównie ze sprawiedliwego handlu
- Na życzenie, 100% certyfikowanej żywności ekologicznej
JAKOŚĆ I HIGIENA - POTWIERDZENIEZałożenia systemowe HACCP
Przestrzegając zasad higieny żywności, postępujemy zgodnie z założeniami koncepcji HACCP. Ten skuteczny system kontroli gwarantuje najwyższe bezpieczeństwo i higienę żywności w całym procesie produkcji. Wymaga on kompleksowej dokumentacji i regularnych audytów HACCP przeprowadzanych przez niezależny instytut higieny.
Zapraszamy do kontaktu z najbliższym biurem
Zachęcamy do skorzystania z funkcji wyszukiwania lokalizacji, aby znaleźć najbliższy oddział i skontaktować się z nim za pośrednictwem poczty elektronicznej, telefonu lub formularza kontaktowego.
Dussmann Food Services
Znacznie więcej niż zrównoważony rozwój
Dussmann gwarantuje wszechstronne i zrównoważone usługi w sektorze gastronomicznym. Świadczymy usługi dla szerokiej gamy obiektów - od barów kawowych po kompleksową gastronomię, od ośrodków opieki dziennej po szpitale. Współpracując z naszymi klientami, przekształcamy usługi w indywidualnie dopasowane rozwiązania.