News
Światowy dzień pszczół
Przepis od Dussmanna
opublikowany 05/20/2024
Przepis od Dussmanna
Światowy Dzień Pszczół to doskonała okazja do refleksji nad rolą, jaką te niezwykłe owady pełnią w naszym ekosystemie. Pszczoły nie tylko produkują miód, jeden z większych skarbów natury, lecz także są nieocenionymi zapylaczami, kluczowymi dla rolnictwa i produkcji wszelkich naturalnych pokarmów. Światowy Dzień Pszczół to też chwila, by zachęcić do działań na rzecz ochrony pszczół i propagowania zrównoważonych praktyk rolniczych, które zapewniają im bezpieczne środowisko. Pamiętajmy, że bez pszczół nasz świat i bioróżnorodność, która go wypełnia, nigdy nie będą takie same. Z tej okazji mamy dla was prezent - przepis na kurczaka, oczywiście w miodzie! Smacznego!
PRZEPIS:
POTRAWA: Udko z kurczaka w prosecco z miodem i szalotką.
CZAS WYKONANIA: MARYNOWANIE 8H / CZAS GOTOWANIA 60 MINUT
LICZBA PORCJl: 4
SKŁADNIKI:
- Udziec z kurczaka 4 szt
- Szalotka 100 g
- Prosecco bezalkoholowe wytrawne 150 ml
- Czosnek 1 ząbek
- Miód akacjowy 1 łyżka
- Tymianek suszony szczypta
- Olej 1 łyżka
- Masło 20 g
- Cytryna 1 łyżka wyciśniętego soku
- Sos sojowy 1 łyżka
- Szczypta posiekanej natki pietruszki
- Sól, pieprz do doprawienia
RECEPTURA:
1. Szalotkę obieramy i kroimy wzdłuż włókien na grubsze piórka. Czosnek siekamy.
2. Łączymy prosecco z olejem, miodem, czosnkiem, tymiankiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Uda z kurczaka marynujemy w marynacie minimum 8h. Najlepiej przez noc.
3. Następnego dnia przesmażamy szalotki na tłuszczu do zeszklenia, dodajemy sos sojowy, doprawiamy do smaku.
4. Nagrzewamy piec do 150*C. Na blaszkę wykładamy udka z kurczaka. Pozostałą marynatę łączymy przesmażonym szalotkami.
5. Udka pieczemy około 60 minut do uzyskania złoto-brązowej skórki.