News

Dussmann zadba o Twoje zdrowie

Więcej ziół, mniej soli

opublikowany 09/26/2023

Więcej ziół, mniej soli

W Dussmann Polska dbamy o zdrowie Państwa pracowników.
Jednym z naszych motto w dziale żywienia jest "Więcej ziół, mniej soli".

Każdy nadmiar szkodzi, a nadmiar soli szczególnie, tym bardziej że limit dozwolonego spożycia tej przyprawy jest naprawdę bardzo niski – tylko jedna łyżeczka dziennie! To pozornie wygląda na całkiem sporo, bo kto z nas sypie łyżeczkę soli do potrawy. Wystarczy jednak przyjrzeć się składom
gotowych produktów spożywczych, które zjadamy każdego dnia, by przekonać się, że trudno tego limitu nie przekroczyć. Sól jest dodawana do wędlin, chleba, twarogów, płatków kukurydzianych, a czasem nawet masła, by wymienić tylko najczęściej spożywane składniki śniadania. Czy można ją zastąpić? Mamy dobrą wiadomość – tak! Smak potraw doskonale wzbogacają zioła, takie jak estragon czy lubczyk. Są one na tyle intensywne, że z powodzeniem zastępują sól, a wsparciem może być dodatkowo suszony czosnek, cebula, kumin, chili, rozmaryn, oregano, albo imbir. A jeżeli już musisz posolić, używaj tylko dobrej, kamiennej soli, bogatej w składniki mineralne: himalajskiej, kłodawskiej albo morskiej.

Pamiętaj! Więcej ziół, mniej soli, bo jej nadmiar prowadzi do wielu groźnych chorób.